Skip to main content

Kenali Sacha Inchi dan Khasiat-khasiatnya

Gambar diambil dari Google

Masih ramai yang tidak tahu dan mengenali akan kebaikan tanaman Sacha Inchi ini. Malah, saya juga terkejut bila mengetahui bahawa Sacha Inchi merupakan salah satu tanaman yang telah diiktirafkan sebagai "Superfood" pada tahun 2016. Saya mengetahui kewujudannya waktu saya mencari tempat untuk latihan industri. Selama menjalani latihan praktikal, saya mengetahui akan kebaikan dan khasiatnya akan tanaman Sacha Inchi dan telah meminum selama 2 bulan lebihnya. Rasanya, ini pertama kali kamu mendengarnya kan? Jangan risau, sebentar lagi kamu akan tahu apa itu Sacha Inchi dan khasiatnya.

Pertama sekali, tanaman Sacha Inchi berasal dari negara Peru dan dikenali dengan pelbagai nama. Antaranya, Sacha Peanut, Inca Peanut, dan Mountain Peanut. Sacha Inchi telah digunakan sejak 3,000 tahun yang lalu. Terkejut? Tanaman ini telah digunakan oleh nenek moyang kita dari dulu lagi disebabkan kebaikannya tapi seiring waktu sering dilupakan oleh orang moden masa kini.

Amalkan Incha Oil (Sacha Inchi Oil) Untuk Tubuh Badan Lebih Sihat -  Aerill.com™ | Lifestyle
Gambar diambil dari Google

 

Adakah anda pernah nampak bagaimana rupa tanaman Sacha Inchi?

Premium Photo | Sacha-inchi peanut, fresh capsule seeds fruit of  sacha-inchi peanut
Gambar diambil dari Google


Kenapa Sacha Inchi mempunyai warna coklat dan warna hijau? JIka kamu tahu, rupa Sacha Inchi yang berwarna coklat menandakan sudah masak dan bila cukup matang, ia akan terbuka dengan sendiri.

Sacha Inchi Seeds High Quality 30 seeds @ Benih Sacha Inchi Bermutu Tinggi  30 biji | Lazada
Gambar diambil dari Google


Kalau kamu perhatikan, Sacha Inchi mempunyai perbezaan saiz dan bucu. Ada yang mempunyai 4 bucu, 5 bucu dan 6 bucu. Luar biasa kan?

Binggung bagaimana tanaman Sacha Inchi ini boleh menjadi makanan yang baik dan kaya dengan khasiat? Dikatakan Sacha Inchi kaya dengan Omega-3, Omega-6 dan Omega-9. Ia juga mengandungi vitamin A dan E, menjadikanknya sumber anti-oksidan yang bagus. Buah sacha inchi ini juga boleh dimakan tanpa direbus. Ia mengandungi minyak yang berkhasiat iaitu Omega 3 Fatty Acids, Alpha Linoleic Acids (ALA) dan Essential Amino Acids. Justeru, ia dapat membantu merawat dan mencegah masalah-masalah utama yang dihadapi oleh setiap tubuh badan.

 

Antara khasiat Sacha Inchi; 

  • Menghindari dari penyakit diabetes

Kencing manis atau diabetes merupakan penyakit jangka masa panjang kerana badan tidak mampu menghasilkan insulin yang mencukupi.Omega 3 juga dapat mengawal tahap insulin dan sekaligus mengurangkan risiko diabetes. 

  • Mengurangkan sakit sendi

Kandungan nutrisi yang terdapat pada sacha inchi juga mampu merawat penyakit rheumatoid arthritis atau dikenali sebagai radang sendi.

  • Membantu menguatkan tulang

Omega 3 pada sacha inchi membantu tubuh badan untuk menyerap kalsium secara optimum. Hal ini akan meningkatkan kepadatan tulang, menghalang pereputan tulang serta mengelakkan penyakit seperti osteoporosis.

  • Mencantikkan kulit dan rambut

Vitamin E dan Omega 3 membantu mengawal pengeluaran minyak pada rambut dan juga kulit. Hal ini akan menghasilkan kulit yang lebih anjal, membekalkan hidrasi, memperbaiki kerosakan kulit dan rambut serta melindungi daripada sinaran matahari.

  • Mengawal berat badan

Setiap orang pasti mengidamkan badan yang sihat dan berat badan yang ideal. Makan secara berlebihan terutamanya makanan manis dan berlemak akan membuatkan berat badan menaik. Omega 3 pada pokok sacha inchi mampu mengawal hormon kortisol yang bertindak untuk mengawal selera makan.



Rujukan: 

Anim, H. 2019. 12 Khasiat Tanaman Kekacang ‘Superfood’ Sacha Inchi.

Balqis, J.Z. 2017. ‘Sacha Inchi’ mampu tambah pendapatan pekebun. Retrieved from Berita Harian.

Diabetes. 2019. Retrieved from World Health Organization.

Kacang sacha inchi. 2019. Retrieved from Aifa Health Care 4u.

Plukenetia volubilis. 2020. Retrieved from Wikipedia.



Ingin maklumat lebih lanjut mengenai AL-LECCA Sacha Inchi:
 

 

Comments

Popular posts from this blog

How to Make Bland Oat become Savoury Oat

  I eat oats for breakfast and sometimes when I don't want to eat heavy at night. I usually add some milk to add some flavour into my oat. In the past, I always had plain instant oats, which taste bland and mushy. Recently, I came across one new product called Super Grains Sacha Inchi Omega Plus that I can added into my oat. It is super super easy to use and it's delightful! I wanna share with you guys how I make my oat taste tasty using the new product. You'll never wonder again what to have for a healthy breakfast! What I love about oatmeal is that it's really quick and easy to make, customize it with any toppings, and it keeps you full with lots of energy.   What you need to make Tasty Oatmeal  Ingredients: Quaker Oat Super Grains Sacha Inchi Omega Plus Hot water Fruits or any toppings Instructions: Start by measuring how many serving you want to eat. I put 2 tablespoons of Quaker Oat 1 tablespoon of Super Grains Sacha Inchi Omega Plus An appropriate amount of water...

Why is a Healthy Breakfast the Most Important Meal of the Day?

Image taken from Google Did you know breakfast is the most important meal of the day? Eating breakfast are more likely to participate in physical activities.   Have you ever wondered when is the best time to eat breakfast? The best time to have breakfast is within two hours after waking up. Having breakfast after you wake up is better for your metabolism and decreasing appetite throughout the day.   Skipping breakfast may (to some people) deplete energy levels and productivity. In my opinion, everyone has a different type of body metabolism. Research shows that the body’s energy source is glucose . Glucose is broken down and absorbed from the carbohydrates you eat. The body stores most of its energy as fat. But your body also stores some glucose as glycogen, most of it in your liver, with smaller amounts in your muscles. During times of fasting (not eating), such as overnight, the liver breaks down glycogen and releases it into your bloodstream as glucose to keep your b...