Masih ramai yang tidak tahu dan mengenali akan kebaikan tanaman Sacha Inchi ini. Malah, saya juga terkejut bila mengetahui bahawa Sacha Inchi merupakan salah satu tanaman yang telah diiktirafkan sebagai "Superfood" pada tahun 2016. Saya mengetahui kewujudannya waktu saya mencari tempat untuk latihan industri. Selama menjalani latihan praktikal, saya mengetahui akan kebaikan dan khasiatnya akan tanaman Sacha Inchi dan telah meminum selama 2 bulan lebihnya. Rasanya, ini pertama kali kamu mendengarnya kan? Jangan risau, sebentar lagi kamu akan tahu apa itu Sacha Inchi dan khasiatnya.Gambar diambil dari Google
Pertama sekali, tanaman Sacha Inchi berasal dari negara Peru dan dikenali dengan pelbagai nama. Antaranya, Sacha Peanut, Inca Peanut, dan Mountain Peanut. Sacha Inchi telah digunakan sejak 3,000 tahun yang lalu. Terkejut? Tanaman ini telah digunakan oleh nenek moyang kita dari dulu lagi disebabkan kebaikannya tapi seiring waktu sering dilupakan oleh orang moden masa kini.
Gambar diambil dari Google |
Adakah anda pernah nampak bagaimana rupa tanaman Sacha Inchi?
Gambar diambil dari Google |
Kenapa Sacha Inchi mempunyai warna coklat dan warna hijau? JIka kamu tahu, rupa Sacha Inchi yang berwarna coklat menandakan sudah masak dan bila cukup matang, ia akan terbuka dengan sendiri.
Gambar diambil dari Google |
Kalau kamu perhatikan, Sacha Inchi mempunyai perbezaan saiz dan bucu. Ada yang mempunyai 4 bucu, 5 bucu dan 6 bucu. Luar biasa kan?
Binggung bagaimana tanaman Sacha Inchi ini boleh menjadi makanan yang baik dan kaya dengan khasiat? Dikatakan Sacha Inchi kaya dengan Omega-3, Omega-6 dan Omega-9. Ia juga mengandungi vitamin A dan E, menjadikanknya sumber anti-oksidan yang bagus. Buah sacha inchi ini juga boleh dimakan tanpa direbus. Ia mengandungi minyak yang berkhasiat iaitu Omega 3 Fatty Acids, Alpha Linoleic Acids (ALA) dan Essential Amino Acids. Justeru, ia dapat membantu merawat dan mencegah masalah-masalah utama yang dihadapi oleh setiap tubuh badan.
Antara khasiat Sacha Inchi;
- Menghindari dari penyakit diabetes
Kencing manis atau diabetes merupakan penyakit jangka masa panjang kerana badan tidak mampu menghasilkan insulin yang mencukupi.Omega 3 juga dapat mengawal tahap insulin dan sekaligus mengurangkan risiko diabetes.
- Mengurangkan sakit sendi
Kandungan nutrisi yang terdapat pada sacha inchi juga mampu merawat penyakit rheumatoid arthritis atau dikenali sebagai radang sendi.
- Membantu menguatkan tulang
Omega 3 pada sacha inchi membantu tubuh badan untuk menyerap kalsium secara optimum. Hal ini akan meningkatkan kepadatan tulang, menghalang pereputan tulang serta mengelakkan penyakit seperti osteoporosis.
- Mencantikkan kulit dan rambut
Vitamin E dan Omega 3 membantu mengawal pengeluaran minyak pada rambut
dan juga kulit. Hal ini akan menghasilkan kulit yang lebih anjal,
membekalkan hidrasi, memperbaiki kerosakan kulit dan rambut serta
melindungi daripada sinaran matahari.
- Mengawal berat badan
Setiap orang pasti mengidamkan badan yang sihat dan berat badan yang ideal. Makan secara berlebihan terutamanya makanan manis dan berlemak akan membuatkan berat badan menaik. Omega 3 pada pokok sacha inchi mampu mengawal hormon kortisol yang bertindak untuk mengawal selera makan.
Rujukan:
Anim, H. 2019. 12 Khasiat Tanaman Kekacang ‘Superfood’ Sacha Inchi.
Balqis, J.Z. 2017. ‘Sacha Inchi’ mampu tambah pendapatan pekebun. Retrieved from Berita Harian.
Diabetes. 2019. Retrieved from World Health Organization.
Kacang sacha inchi. 2019. Retrieved from Aifa Health Care 4u.
Plukenetia volubilis. 2020. Retrieved from Wikipedia.
Comments
Post a Comment